Skip to content

Eat, Love and Pray

Introductie:

Julia Robberts speelt in de film Eat, Love and Pray een vrouw die op zoek is naar innerlijk geluk. Ze gaat een wereldreis maken en probeert innerlijke rust te vinden door een periode in Italië te wonen en zich open te stellen voor waardevolle interpersoonlijke contacten. In India tracht ze door het bewust beleven van spirituele invloeden (meditatie, mantra, yoga, mindfulness) haar bewustzijn tot rust te laten komen en natuurlijk vindt ze aan het einde van haar leven de man van haar dromen die haar de rust kan geven die ze blijkbaar nodig had. De film beschrijft een enorme reis en ervaringen om tot innerlijke rust te komen.

In mijn eerdere schrijven ‘Cocaine is het einde’ wordt eigenlijk aangegeven dat enorm veel mensen te weinig positieve prikkels en geluk ervaren om tevreden te zijn met het leven wat ze op dit moment leiden. Leegte wordt ervaren en deze leegte wordt omgezet in tal van klachten en gedragingen die het functioneren van miljoenen mensen momenteel ernstig belemmeren.  Opmerkelijk feit is dat steeds meer bekend wordt dat het lichaam en de geest in grote mate de werkelijke bedrading en inhoud van het brein beïnvloedden. Stress heeft bijvoorbeeld een verhoging van stress hormonen tot gevolg wat een negatieve invloed kan hebben op het hersenweefsel. We weten dat structuren die met angstbeleving te maken hebben door stress extra worden geprikkeld en dat het langer duurt om deze angstreflexen in het brein weer te laten normaliseren. Ook hebben stresshormonen een negatieve invloed op de leerstructuren van het brein (de hippopcampus) en kan aanhoudende stress dus letterlijk hersenschade en een afgenomen geheugen veroorzaken. 

Fight/Flight respons:

Om bovenstaande te begrijpen is begrip van de evolutie noodzakelijk. Er is niets om aan te nemen dat ons lichaam anders is dan het lichaam van mensen die 5000 jaar terug leefden. We leefden toen in ruwe omstandigheden en hadden een fight/flight systeem nodig om onszelf te beschermen. Mensen moesten een goed uitgerust alarmsignaal hebben dat een adequaat gedrag liet zien bij het benaderd worden door een roofdier (of ander gevaar) waardoor men kon gaan vluchten of vechten. Bij het aanslaan van het fight/flight systeem gaat het lichaam stresshormonen produceren (cortisol / adrenaline) waardoor het lichaam in staat wordt gebracht om zich te kunnen verweren. Zo komt er extra energie vrij en wordt de aandacht en het geheugensysteem gericht op alleen de aanvaller. Wanneer het gevaar geweken is normaliseren de lichaamsfuncties en treedt interne rust op. Ons lichaam is gemaakt om slechts eenmaal in de week een beer tegen te komen. Ons lijf is niet gemaakt dat deze beer elke dag op de deur klopt. In dat geval ontstaat uitputting. In de huidige tijd is deze beer echter uw baas geworden, een slechte relatie, problemen met de buren etc. waardoor de beer elke dag enkele malen op uw deur klopt. Hierdoor kan men fysiek en mentaal erg ziek worden. De stressrespons blijft aanhouden en een situatie ontstaat die we ‘toxic’ stress noemen. Een situatie die zeer schadelijk is voor het lichaam en niet in de laatste plaats de hersenen. Toxic stress is niet aflatende stress wat mensen doet veranderen in initiatief loze wezens zonder energie en een totaal gebrek aan mentale veerkracht. Veel jonge mensen geven mij aan dat ze de beleving hebben van een inktzwart gat nadat ze lang hebben bloot gestaan aan toxic stress. 

Niet herstellen van aandoeningen:

In de dertig jaar dat ik duizenden mensen heb gezien en behandeld heeft de kern van deze totale uitputting altijd hetzelfde gezicht. Mensen hebben geen energie meer, mensen hebben moeite met denkprocessen, mensen raken snel in de stress, stress heeft een langere duur en men raakt snel overprikkeld. Medische benamingen voor deze aandoeningen zijn fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom. Maar ook hardnekkigheid in het herstel van hersenletsel en whiplash. 

Perfectionisme: Altijd de lat hoog, tijdsdruk ervaren, gedachten niet stil kunnen zetten, altijd scannen/analyseren en hard zijn voor jezelf.

In Noord-Europa waar ik ben opgegroeid en ik mijn scholing heb doorlopen zijn momenteel dramatische veranderingen bezig wat betreft het presteren. Studenten hebben geen tijd om hun passie te ontdekken en worden gemaakt tot reproductie machines. Men moet binnen een kort tijdsbestek bepaalde mijlpalen behalen en als die lijstjes zijn afgevinkt mag men verder. Geen tijd om de eigen passie te ontwikkelen en om vernieuwende ideeën te produceren die van toepassing zijn voor de gemeenschap. Tieners moeten tijdens hun middelbare schooltijd al over vakkenpakketten beslissen terwijl hun hersenen nog doorgroeien en zich verder ontwikkelen tot in hun 22ste levensjaar. Langdurende arbeidscontracten worden nauwelijks meer verstrekt waardoor men veelal slechts een korte termijn heeft om zijn talenten te kunnen tonen aan de werkgever. Door de digitale wereld staan jonge mensen 24/7/365 aan en worden beweegprogramma’s op lagere en middelbare scholen extreem wegbezuinigd. Wanneer we naar onze anatomie kijken hebben we armen en benen, wat doen we ermee. We zetten deze op een stoel achter een tafel en laten deze jonge mensen hier de gehele dag zitten. Dit terwijl de neurowetenschappen laten zien dat de combinatie van beweging en denkprocessen de beste manier is om het hersenweefsel zich te laten ontwikkelen.  Ook bij tal van werkgevers is er geen enkel idee hoe work&move processen toe te passen voor hun werknemers. Resultaat een extreem aantal mensen wat compleet los is komen te staan van hun natuur en hier letterlijk en figuurlijk moe van worden en tal van lijfelijke en cognitieve klachten door ontwikkelen. 

The feeling is the healing!

Heel interessant zijn de laatste ontwikkelingen binnen de neurowetenschappen. Het brein blijkt heel sterk aanpasbaar te zijn en verbindingen worden gemaakt die een relatie hebben met hoe men zich op dat moment voelt. Men moet het brein zien als een spons die omgevingsinvloeden opzuigt en die zich daarna gaat vormen. Deze vorming blijft vaak onbewust decennia lang aanwezig en bepaalt voor een groot deel hoe men zich voelt en hoe men redeneert. 

Phenix Programme

Ik heb een periode in het Midden Oosten gewerkt en het viel me op dat wanneer mensen buiten hun huiselijke context werden behandeld ze meer open stonden voor nieuwe ideeën en ze sneller tot verandering kwamen. Ik ben een dergelijk programma in Rosas (Noord Spanje) opgestart waarbij mensen inzicht krijgen in hun eigen mogelijkheden, wat hun drives en motieven zijn en hoe door verandering tot gezondheid te komen. Bij aanvang van het programma wordt een neuropsychologisch onderzoek afgenomen wat de staat geeft van de huidige denkprocessen en het geeft een idee wat mensen motiveert. Ook wordt bij een interview het verleden van de persoon in kaart gebracht en inw elke omgeving de persoon is groot gebracht en zijn carrière is ontwikkeld. In Roses wordt mensen geleerd hoe tot ontspanning te komen, wat de werkelijke eigen drives zijn en hoe het eigen DNA er nu daadwerkelijk eruit ziet. 

Anne: The way back to happiness!

Opmerkelijk is dat veel jonge mensen totaal geen inzichten hebben in hun eigen cognitieve / intellectuele kwaliteiten, dat ze niet weten waar hun werkelijke passie ligt en waardoor ze positief gemotiveerd worden. Nog steeds verbaas ik me over deze waarnemingen wanneer ik met mensen werk en ze in de volle natuur tot bloei zien komen. Alles slaat het verhaal van Anne, 74 jaar en ingestuurd door haar huisarts met als begin diagnose de ziekte van Alzheimer.

Bij het eerste contact met Anne viel op dat ze mij heel goed kon uitleggen hoe zaken in elkaar zaten en had ze een goede oriëntatie in tijd en ruimte. Ze vertelde eigenlijk niet veel  en toen ze mijn behandelkamer uitliep draaide zij zich om bij de deur en zei: Erik ik heb eigenlijk niet zo’n leuk leven gehad. Ik heb twee uur met haar gepraat en ze vertelde me een verhaal van de drie K’s (Kinder, Kirche, Kuche). Elke K had de dwangbuis aangetrokken wat betreft haar zelfontplooiing en ontwikkeling. Ze vond dat ze zich niet had kunnen ontwikkelen en ze had haar hele leven remmingen ervaren. Dit wat betreft haar mening, haar gedachten en haar eigen ontwikkeling. Ze had heel graag willen studeren en arts of advocaat willen worden. Ik sprak met haar een neuropsychologisch onderzoek af en uit de testscores bleek een IQ van rond de 140. Niet echt passend bij de ziekte van Alzheimer. Anne bleek te beschikken over een gymnasium brein en door de rolverdeling die toentertijd en nu in mindere mate heerste kon zij  als vrouw niet tot volle ontplooiing komen wat zelfs tot haar 74ste jaar haar dusdanig hinderde dat ze fysiek en mentaal ziek was geworden. In Rosas hebben we urenlang gesprekken gevoerd en Anne kwam tot het inzicht dat ze stappen moest ondernemen. Ik stelde haar voor dat ze nog 15 jaar licht in haar bewustzijn had en vroeg wat ze daarmee wilde doen. Wilde Anne wel veranderen? Kon Anne wel veranderen? Bij thuiskomst heeft ze het roer omgegooid en is in Europa naar plekken gegaan waar zij interesse in had (Siena, Rome, leefgebied Vincent van Gogh). Na drie maanden zag ik haar terug in mijn praktijk. Ik nam een totaal andere vrouw waar, haar ogen stonden anders in haar hoofd, vol energie, vol met verhalen en ik werd geconfronteerd met iemand die een enorme rust uitstraalde. Anne was bij het punt aangekomen wat haar DNA haar had gegeven en wat niet door de omstandigheid was vervormd. Anne heeft ons allen inzicht gegeven hoe dromen verwezenlijkt kunnen worden en wanneer je werkelijk voor je passie kiest je een fantastisch leven kan leiden zonder veel beperkingen. Eat Love & Pray heeft dus te maken met de ontdekkingsreis naar jezelf en dat je het leven invult naar je eigen DNA en niet naar dat van de beperkende ander. Anne was dus de filmster geworden naast Julia Roberts.

Avatar

Dr. Erik Matser

Dr. Matser graduated as a clinical neuro- psychologist and has 25 years of experience in clinical neuro- psychology. He worked at St. Anna Hospital in the Netherlands for 15 years and was an associate professor of the department of neuroanatomy at the Erasmus University Rotterdam. Dr. Matser obtained his PhD in 2000 on the topic ‘brain injuries in sports’ and proved that typical residual symptoms such as fatigue, decreased performance / cognition and emotional instability can be caused by an accumulation of impacts to the head. Ten years ago he started his own clinic for people with brain injury. Dr. Matser has conducted studies in New York at the Cornell University to gain more insight into residual symptoms of brain injury. Some of those ideas have been implemented in the current Fifa protocol on how to treat players who sustain a concussion during the game. This protocol has already successfully been applied for several years all over the world. He worked as the first team psychologist of Chelsea FC on the staff of the renowned coach Jose Mourinho for four years. Subsequently he joined Brendan Rodgers, current coach of Liverpool FC. At present Dr. Matser works with the Belgian football club Anderlecht FC. Eric views every person as a complete being and believes that every human spirit is like a fingerprint – completely unique. Because everyone is different, they therefore react differently to injuries. Eric’s core business is personal attention and tailored treatment.
Posted in

Related Posts

Aarde
May 1, 2020

De natuur zegt stop!

Miljarden mensen die samengepakt zijn gaan leven en de combinatie van bio industrie zijn een…

Read more »
De weg naar de toekomst
January 2, 2020

De weg naar de toekomst

Met andere woorden hoe overleven wij als soort.  Het mensdom kent vanuit zijn unieke DNA…

Read more »
Cocaïne is het einde!
July 13, 2019

Cocaïne is het einde!

Het gebruik van cocaïne is explosief gestegen en mensen gebruiken het om actief/helder te worden,…

Read more »