Skip to content

Cocaïne is het einde!

Het gebruik van cocaïne is explosief gestegen en mensen gebruiken het om actief/helder te worden, om zin te krijgen om dingen te doen, het zelfvertrouwen neemt toe en men wordt opgewekter en vrolijker.  Waar het vroeger een partydrug was en gebruikt werd in bepaalde groepen van de samenleving is cocaïne ‘normaal’ aan het worden bij een groot deel van de bevolking. Ook de lijst van beroemdheden die verslaafd zijn aan cocaïne is niet meer bij te houden. Bij iedereen echter hetzelfde verhaal, zonder uitzondering. Wanneer je begint cocaïne te gebruiken is het einde heel nabij. De val komt op een moment wat je van jezelf nooit verwacht zou hebben. Wanneer de stofwolken zijn opgetrokken zie je alleen nog ruïnes van je oude zelf, relaties / carrières zijn kapot en je hebt chronisch hersenletsel opgelopen. 

Het verhaal van John. 

John was 34 jaar toen hij met cocaïne begon. Altijd keihard gewerkt en een mooi bedrijf opgebouwd. Hij was altijd wat verlegen en de cocaïne gaf hem de verandering die hij altijd wilde. Hij was tijdens het ‘knetter stoned zijn’ zelfverzekerder, voelde zich energiek en zijn hersenen produceerden ideeën die hij als zeer prettig ervoer. Ook was hij altijd wat verlegen geweest naar meisjes /vrouwen en de cocaïne gaf hem het gevoel dat hij een enorme makkelijke toegang tot hen had. Hij ging ook grenzen over die hij tot voor zijn gebruik nooit voor mogelijk had gehouden. Op een gegeven moment kon men een film over zijn leven gaan maken. The Wolff of Wallstreet was zijn gelijke geworden. Party’s in de Cariben met 12 vrouwen op zijn hotelkamer waren een ‘normale’ vakantie geworden. Hij kwam naar mij toe op mijn spreekuur en gaf aan ‘totaal naar de kloten te zijn’. De hersenen wilden niet meer. Constant sterk vermoeid, geen initiatief meer en een sterk wantrouwen naar zijn omgeving. John had chronisch hersenletsel opgelopen door de cocaïne en zijn leven was voor een deel geheel vernietigd. Ik had veel jonge mensen met hersenletsel gezien maar de cocaïne hersenletsels begonnen mij steeds meer te interesseren. Ik vond het meer een psychiatrisch fenomeen dan bv de boksers die te lang hadden doorgebokst mij lieten zien. Deze mannen hadden een meer neurologische uiting van het letsel (vertraging van denktempo, geheugenstoornissen, verandering van spraak). Het cocaïne letsel moest op een andere plek zich openbaren in de hersenen en verstoorde meer en meer het gedrag van deze jonge mensen en maakten hen tot angstige wezens met rand psychotische verschijnselen.  

Ik begon met een neuropsychologisch onderzoek om inzicht te krijgen in de mate van het hersenletsel dat John had opgelopen. Opmerkelijk feit was dat het werkgeheugen zeer sterk was aangedaan en de prestaties op die tests ver beneden de norm waren. John had grote moeite om informatie te onthouden en om met die informatie iets te doen (bv cijfers onthouden en daar rekentaken mee kunnen uitvoeren).  Een ander opmerkelijk feit was dat John uitvoerende functies eveneens ver beneden de norm uitvoerde. Hij had grote moeite om bepaalde taken te stoppen wanneer dat nodig was om de taak goed tot een einde te brengen. Een factor die in de neurologie inhibitie heet. Sprake was van een sterk afgenomen flexibiliteit van het denken, moeite hebben met planning en het nemen van goede beslissingen. Vragenlijst onderzoek toonde een hoge angstbeleving aan en achterdocht. Door de sterke afname van het denkvermogen was het voor John niet meer mogelijk om zijn bedrijf succesvol te leiden en na verloop van tijd nam hij de beslissing om zijn bedrijf te verkopen. Door zeer intensieve revalidatie en psychologische begeleiding is John momenteel weer in staat om relaties aan te gaan en in een rustige leefomgeving te functioneren. 

Cocaïne: de zwarte ruggengraat van onze economie. 

De totale waarde aan illegale drugs in de EU omvat jaarlijks ongeveer 21 tot 31 miljard Euro waarvan een groot deel door cocaïne. In de USA wordt er jaarlijks tussen de 100 en 500 miljard dollar verhandeld aan coke, de cijfers in NL tonen ‘slechts’ een handelswaarde van 1 miljard euro per jaar. Metingen van het afvalwater in 85 Europese steden in 2018 laten zien dat alleen al in Eindhoven 1.17 kg aan cocaïne per dag wordt gebruikt. Dat betekent dat er 14.000 lijntjes cocaïne per dag worden gesnoven. Amsterdam vult de neusgaten met 3.5 kg per dag, gemiddeld 30.000 lijntjes per dag. De aantallen mensen die coke gebruiken is groot. Naar schatting één op de veertig Nederlanders tussen de 15 en 35 jaar oud gebruikt wel eens coke. Van die recreatieve gebruikers zal 20 procent uiteindelijk een verslaving ontwikkelen. Cocaïne heeft een enorme financiële kracht en is gewoonweg een sterke pijler van de zwarte economie. Een voorbeeld: de Italiaanse maffia is zich met deze enorme kapitalen een weg naar de normale wereld aan het boren en krijgt daar steeds meer voet aan land. Een zeer eng vooruitzicht. Men weet op een bepaald moment niet meer waar men mee te maken heeft en wat de motieven achter de bedrijfsvoering zijn. 

Cocaïne en criminaliteit.

Drugskoning Pablo Escobar verdiende 61 miljoen euro per dag met handel in het witte poeder. Over Escobar zijn talloze films en boeken geschreven. Dat maakt de man populair in bepaalde kringen. Escobar kan ook worden afgedaan als een notoire moordenaar. Geschat wordt dat hij 8000 mensen heeft laten vermoorden met het doel zijn machtspositie te handhaven en uit te breiden. Kenmerken van mensen die een zeer ernstige aandoening hebben; gewetensloosheid of wel psychopathie. De Mexicaanse kartels tonen eveneens bestialiteiten met onthoofdingen en excessief veel moord om afzetgebieden voor cocaïne en macht uit te breiden en te behouden. In Europa ook ontzettend hoge moordcijfers die gerelateerd zijn aan cocaïne. Blijkbaar trekt deze tak van sport tal van krankzinnige mensen aan die daar hun kapitaal mee verdienen.  

Cocaïne en hersenen.

Op de langere termijn beschadigd cocaïne steeds meer en meer het hersenweefsel wat gepaard gaat met denkstoornissen, het ontwikkelen van angsten, achterdocht, psychose en meerdere psychiatrische aandoeningen. Naast de beschadigingen veranderd het hersenweefsel eveneens, zenuwen gaan nieuwe verbindingen aan, waardoor blijvende gedragsveranderingen ontstaan en deze nieuwe hersenverbindingen stimuleren verslaving. Door cocaïne gebruik gaat de bloeddruk ineens fors omhoog wat direct een verklaring is voor de grotere kans op hersenbloedingen en vaatziekten. Eveneens is er een sterk vergrote kans op lever, long en nier schade. 

Wat zegt cocaïne eigenlijk over ons.

Blijkbaar hebben veel mensen cocaïne nodig om ‘normaal’ te kunnen functioneren. Ze hebben de stof nodig om zich actief/helder te voelen, om zin te hebben in het leven, om zelfvertrouwen te hebben en men wordt opgewekter en vrolijker. Dus je kan ook stellen dat veel mensen zich niet actief/helder voelen, weinig zelfvertrouwen hebben en somber gestemd zijn wat een directe drive is om cocaïne te gaan gebruiken. Dit met alle gevolgen van dien. Ook is er blijkbaar een groep mensen die ‘volgers’ zijn omdat anderen het ook gebruiken. Ze willen bij de ‘coole’ groep horen omdat ze niet als een buitenbeentje willen betiteld. Niet een niveau van sterk gedrag om over naar huis te schrijven.  

Cocaïne is psychiatrie

Samenvattend komt men tot een stuitende conclusie. Cocaïne drijft mensen tot veranderingen hoofdzakelijk in het bereik van de psychologie/psychiatrie. De mensen die cocaïne produceren en verspreiden behoren veelal tot mensen met gewetensstoornissen, kenmerken die eveneens vallen binnen de psychologie/psychiatrie. Psychiatrie is het kernwoord wat gelinkt kan worden aan cocaïne.  

The way out

Veel jongeren voelen zich niet fijn in hun leefomgeving. Op school bij studenten al veel te veel druk/stress. Waar ik nog ruimte had om te studeren en mezelf te ontwikkelen moeten jonge mensen nu keihard werken om doelen te halen. Perfectionisme is de norm terwijl passie de norm moet zijn voor jonge mensen. Iets doen wat bij je past, waar je voor kan gaan en waar je echt voor wilt leven. Dit in plaats van hoge standaarden, het worden van reproductie applausmachines in plaats van jongeren die hun eigen ideeën in de wereld loslaten en daar van kunnen genieten. Veel te veel jonge mensen komen uit gescheiden gezinnen. Niet fijn bij vader en moeder op de bank maar zich aanpassen aan de nieuwe vriendin van vader en nieuwe vriend van moeder. Ook onrust door constant maar aan moeten staan door het nieuwe digitale tijdperk. Altijd bereikbaar via het telefoontje, de email en whattsapp. Nooit een echt rustmoment en altijd ‘aan’ staan. Kunnen de hersenen daar wel tegen, dat is de vraag. Wat we weten uit de neurowetenschappen is dat hersenen in ontwikkeling zich het beste ontwikkelen bij een gevoel van veiligheid, dat we maar per dag ongeveer 4 uur cognitief actief kunnen zijn, dat we nabijheid nodig hebben en we ons optimaal ontwikkelen wanneer we onszelf energie kunnen geven in combinatie met het energie geven aan anderen. Een proces wat we emotionele wederkerigheid noemen. Er is niets om aan te nemen dat ons systeem totaal veranderd is vergeleken met de mens van 5000 jaar geleden. Het cocaïne gebruik en de totale gekte en ondergang die daarmee geassocieerd is toont aan dat we in een spagaat terecht zijn gekomen. Cocaïne gebruik geeft aan dat veel mensen de werkelijke basis zijn kwijtgeraakt waarover het gaat. Het werkelijk kunnen genieten van een leven, het werkelijk kunnen beleven van uniekheid die ons 80 jaar gegeven is. 

Dr. Erik Matser.

Avatar

Dr. Erik Matser

Dr. Matser graduated as a clinical neuro- psychologist and has 25 years of experience in clinical neuro- psychology. He worked at St. Anna Hospital in the Netherlands for 15 years and was an associate professor of the department of neuroanatomy at the Erasmus University Rotterdam. Dr. Matser obtained his PhD in 2000 on the topic ‘brain injuries in sports’ and proved that typical residual symptoms such as fatigue, decreased performance / cognition and emotional instability can be caused by an accumulation of impacts to the head. Ten years ago he started his own clinic for people with brain injury. Dr. Matser has conducted studies in New York at the Cornell University to gain more insight into residual symptoms of brain injury. Some of those ideas have been implemented in the current Fifa protocol on how to treat players who sustain a concussion during the game. This protocol has already successfully been applied for several years all over the world. He worked as the first team psychologist of Chelsea FC on the staff of the renowned coach Jose Mourinho for four years. Subsequently he joined Brendan Rodgers, current coach of Liverpool FC. At present Dr. Matser works with the Belgian football club Anderlecht FC. Eric views every person as a complete being and believes that every human spirit is like a fingerprint – completely unique. Because everyone is different, they therefore react differently to injuries. Eric’s core business is personal attention and tailored treatment.
Posted in

Related Posts

Aarde
May 1, 2020

De natuur zegt stop!

Miljarden mensen die samengepakt zijn gaan leven en de combinatie van bio industrie zijn een…

Read more »
De weg naar de toekomst
January 2, 2020

De weg naar de toekomst

Met andere woorden hoe overleven wij als soort.  Het mensdom kent vanuit zijn unieke DNA…

Read more »
innerlijk geluk
September 19, 2019

Eat, Love and Pray

Introductie: Julia Robberts speelt in de film Eat, Love and Pray een vrouw die op…

Read more »